sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij Kennisbank ATEX

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de ATEX kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement vanaf € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op ATEX

“ De ATEX boeken hielpen me al goed op weg, maar met de Kennisbank ATEX zijn antwoorden, oplossingen en tools altijd en overal beschikbaar ”
 

H. Vlottes, directeur Vlottes Electromechaniek
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: ​088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Batterijen

Accumulatorbatterijen zijn gevuld met elektrolyt. Als gevolg van het elektrolytisch proces moet er bij het gebruik van acculaadstations rekening mee worden gehouden dat in de accumulatorbatterijen tijdens het laden, druppelladen en overladen zowel zuurstof als waterstofgas wordt ontwikkeld. 

 

Wanneer deze gassen, en met name het waterstofdeel hiervan, in de omgevingslucht worden opgenomen, kan er met de in de lucht aanwezige zuurstof een ontplofbaar gasmengsel ontstaan met waterstofconcentraties vanaf 4%. Zelfs wanneer een cel volledig is geladen, zal de nog vloeiende stroom elektrolyse van het water veroorzaken. Hierbij wordt onder normale omstandigheden water ontleed in waterstofgas en zuurstof. Nadat de laadstroom al dan niet automatisch is uitgeschakeld, zal gedurende een bepaalde tijd gas ontsnappen.

 

De vrijkomende waterstof kan met de zuurstof die in de lucht aanwezig is bij de juiste verhouding een ontplofbaar mengsel vormen dat bekendstaat als knalgas. Dit mengsel is ontplofbaar bij een minimale concentratie van waterstof in de lucht van 4% (volumeprocenten); de benodigde minimale ontstekingsenergie is (slechts) 0,019 J. De onderste explosiegrens (LEL) van 4% kan plaatselijk snel worden bereikt. Het waterstofgas is lichter dan lucht waardoor het stijgt. Hierdoor zal het zich ophopen onder plafonds, overkappingen en dergelijke.

 

Of het laden van tractiebatterijen en semi-tractiebatterijen al dan niet een explosierisico met zich meebrengt, is afhankelijk van de heersende ventilatieomstandigheden.

Normen

Ventilatieberekening

Inrichting

Gasdetectie

Uitvoering kunstmatige ventilatie

Veiligheidsafstanden

Overige veiligheidsaspecten

Gerelateerd aan Batterijen